Катер на Гранична полиция приближи заседналия кораб Vera Su край Камен

...
Катер на Гранична полиция приближи заседналия кораб Vera Su край Камен
Коментари Харесай

Има раздвижване около ситуацията с кораба „Vera Su“

Катер на " Гранична полиция " приближи  заседналия транспортен съд " Vera Su " край Камен бряг. 

Вероятно моряците ще слязат, с цел да дадат показания. Все още не е ясно, обаче, какво тъкмо се случва, защото кратерът кръжа наоколо до кораба 15 минути , след което се отдалечи.



Към местността „ Яйлата ” пътуват и плаващи бункери. С тях ще се разтовари втечненият товар от кораба.

Според последната информация от Министерството на превоза, което цитира Европейската организация за морска сигурност, при периметър от една миля не е намерено замърсяване на водата. България е поискала от организацията и обезпечаване на механически средства.

„ Няма по какъв начин да няма замърсяване. Единствените публични данни са на Басейнова дирекция. Те демонстрираха 4 пъти над нормата азотосъдържащи съединения. Това ще докара до редица последствия. Задължително е да се продължи този мониторинг, да се разшири периметърът на проучването. Имаме типично локално, точкова замърсяване. Това е безспорен концентрат, който попадайки във вода стартира да се разграждат до амониеви и нитратни йони ”, разяснява пред доктор Радослава Бекова, основен помощник към Института по океанология към Българска академия на науките. Тя предвижда и евентуална екок а тастрофа. „ Еутрофикацията води привършване на кислорода от дъното. Тоест, рибата може да почине. Ще е належащо доста време на морето, с цел да се самопочисти ”, изясни Бекова.
 


Корабът Vera Su, плаващ под панамски байрак, заседна край крайбрежията на местността " Яйлата " до каварненското село Камен бряг на 20 септември. На борда му има 9-членен екипаж - шестима души от Турция, в това число капитанът, и трима от Азербайджан. Корабът транспортира торове.

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев се сътвори координационна група . За ръководители на координационната група бяха избрани министърът на околната среда и водите Асен Личев и министърът на превоза, осведомителните технологии и съобщенията Христо Алексиев, а нейни членове са: заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, заместник-министърът на външните работи Василий Такев, заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова и заместник-министърът на вътрешните работи Таня Петрова. А за функционалности на групата бяха избрани да организира, координира и управлява дейностите на способените органи във връзка с кораба „ Vera Su “, както и да събира информация за развиването на обстановката. При нужда е планувано да се притеглят представители на други ведомства и организации за подкрепяне на активността на координационната група като министър-председателят Стефан Янев персонално ще следи активността й.
  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР